PODCASTY Radio Gdańsk
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
PODCASTY Radio Gdańsk
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
Hormony to nie tylko domena endokrynologów. Znajdziemy je też w… żołądku

Hormony to nie tylko domena endokrynologów. Znajdziemy je też w… żołądku

2024-03-21
w NAUKA I ZDROWIE
Odtwarzaj
Share on FacebookShare on Twitter

Choć hormony kojarzą się z zupełnie innymi narządami, to okazuje się, że produkuje je także nasz żołądek i jelita. Na ten temat w audycji „Bądź zdrów” Joanna Matuszewska rozmawiała z dr n. med. Moniką Stołyhwo-Gofron, internistką i lekarzem obesitologiem, czyli specjalistką leczenia nadwagi i otyłości oraz chorób z nimi związanych, która jest również współprzewodniczącą sekcji Dietetyki Medycznej w Polskim Towarzystwie Leczenia Otyłości.

Jak wyjaśniła specjalistka, tego typu hormony znaleźć można także w mózgu, a wydzielane są jeszcze zanim coś zjemy. Jak się okazuje, wystarczy, że pomyślimy o czymś smacznym, by wyprodukowane zostały hormony jelitowe.

– Hormonów jelitowych jest bardzo dużo, nie o wszystkich jeszcze wiemy, jak działają. Ich rola została zauważona w leczeniu choroby otyłościowej, dlatego zaczęliśmy to badać i więcej o tym mówić. Hormony produkują się już w żołądku, ale też w dwunastnicy, jelicie cienkim czy tkance mózgowej. Jedna trzecia hormonalnego wydzielania żołądkowego dzieje się jeszcze zanim pokarm trafi do żołądka. Już samo myślenie np. o pączku będzie powodowało wydzielanie hormonów. Kolejne silne czynniki wywołujące to zapach i smak. Jeśli zaczynamy jeść, to pokarm dostający się do żołądka powoduje wydzielanie na przykład gastryny, która ma wpływ na to, jak będzie następować trawienie – tłumaczyła dr Monika Stołyhwo-Gofron.

(Fot. Radio Gdańsk/Joanna Matuszewska)

Lekarka zaznaczyła także, że hormony jelitowe są bardzo ważne, ponieważ wpływają na nasz apetyt oraz umożliwiają trawienie.

– Bez nich nie bylibyśmy w stanie trawić. Różne hormony mają działanie pobudzające apetyt lub go hamujące. Te, które pobudzają apetyt, niekoniecznie są wydzielane w jelitach, ale mają pośredni wpływ na hormony jelitowe. To na przykład grelina, czyli główny hormon głodu, pobudza nasz apetyt, natomiast cholecystokinina jest hormonem sytości i będzie mówiła „już zjadłeś, wystarczy ci”. Na to, jak te hormony się wydzielają, wpływa wiele rzeczy. Jeśli jesteśmy przejedzeni, uruchamiają się mechanizmy wstrzymujące. Jednak na przykład u osób z chorobą otyłościową widzimy przeciwny do greliny hormon, czyli leptynę. Jeśli mamy bardzo dużo tkanki tłuszczowej i ciągle wydziela się dużo leptyny, ośrodek w mózgu mówi „nic z tego nie rozumiem, blokuję te receptory”. Wtedy, mimo że leptyna się wydziela, mózg na to nie reaguje – mówiła dr Stołyhwo-Gofron.

Posłuchaj całej rozmowy:

https://radiogdansk.pl/wp-content/uploads/2024/03/21032024-Badz-Zdrow.mp3

ua

Tagi: audycje TLBądź ZdrówJoanna Matuszewskaotyłośćzdrowie

© 2025 Radio Gdańsk

Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • Purchase JNews
  • Pre-sale Question
  • Support Forum
  • Back to Landing Page

© 2025 Radio Gdańsk

-
00:00
00:00

Kolejka odtwarzania

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00