PODCASTY Radio Gdańsk
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
PODCASTY Radio Gdańsk
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
Jak zrobić fotografię pysznego jedzenia? Światło, kadr i stylizacja wg Moniki Grudzińskiej

Jak zrobić fotografię pysznego jedzenia? Światło, kadr i stylizacja wg Moniki Grudzińskiej

2017-09-05
w HOBBY
Share on FacebookShare on Twitter

Monika Grudzińska specjalizuje się w fotografii żywności. – Jak zrobić dobre zdjęcia jedzenia? – pytamy. Jako odpowiedź otrzymujemy trzy rady. Ważne jest światło, kompozycja i stylizacja. Żeby pokazać jedzenie najprościej zrobić zdjęcie z góry, fotografowanie pod kątem jest ryzykowne.

Monika Grudzińska słynie z tego, że fotografuje przy świetle dziennym. Nie używa lamp, fotografia jest dla niej jak malarstwo, w którym światło odgrywa kluczową rolę. To rodzi pewnego rodzaju trudności. Trzeba gotować w ciągu dnia, wtedy gdy jest dobre światło.

Monika zaczęła gotować i zajmować się fotografią kulinarną przez przypadek. Właściwie z konieczności. Fotograficzka zachorowała na tarczycę. Przed chorobą raczej nie wchodziła do kuchni. To właśnie choroba spowodowała, że musiała zadbać o dietę. Zaczęła gotować, fotografować i prowadzić blog Good Morning – Tarczyca.

yummy fot Monika Grudzińska„Po licznych bojach zdrowotnych postanowiła zmienić swoje życie. Mam wyciętą tarczycą. Cierpię na niedoczynność tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, wcześniej nadczynność w przebiegu Gravesa-Basedowa plus IO (insulinooporność, o której dowiedziałam się w 2016 roku, więc część przepisów znajdujących się na blogu nie stosuje zasad IO), dlatego też bloga dedykuję osobom z niedoczynnością i nadczynnością tarczycy. Staram się motywować do aktywności fizycznej. Nie wierzę w diety cud, dlatego stawiam na racjonalne odżywianie.” – napisała o sobie we wstępie do bloga Good Morning – Tarczyca. 

Na początku wydawało jej się, że zdjęcia jedzenia, dla kogoś obytego z aparatem jak ona, nie będą stanowiły problemu. Okazało się, że wcale tak nie jest. Monika, niezadowolona ze swoich pierwszych prób z ciastem czekoladowym, zaczęła zgłębiać temat. Obecnie współpracuje z restauracjami, wydawnictwami kulinarnymi i innymi blogerami. Wyspecjalizowała się w fotografii kulinarnej i robi zdjęcia pod marką YUMMY.

TU ZNAJDZIESZ STRONĘ MONIKI GRUDZIŃSKIEJ

kotleciki wegański fot Monika Grudzińska
Kotleciki wegańskie na zdjęciu Moniki Grudzińskiej http://blogi/Raszkiewicz/herbata-foto.mp3

Włodzimierz Raszkiewicz
Tagi: fotografiakuchniakulturastyl życia

© 2025 Radio Gdańsk

Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • Purchase JNews
  • Pre-sale Question
  • Support Forum
  • Back to Landing Page

© 2025 Radio Gdańsk

-
00:00
00:00

Kolejka odtwarzania

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00