PODCASTY Radio Gdańsk
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
PODCASTY Radio Gdańsk
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko

Czy zwracamy uwagę na jakość produktów? „Moim synom chemia smakuje najbardziej”

2017-08-24
w GOSPODARKA
Share on FacebookShare on Twitter

W ostatnim tygodniu lipca skażone mięso drobiowe z niemieckiej fermy trafiło do sprzedaży w Polsce. O tym, dlaczego taka żywność jest sprzedawana, jak chemiczne dodatki wpływają na produkty i czy Polacy stawiają na jakość czy cenę, w audycji Ludzie i Pieniądze.

Jacek Naliwajek rozmawiał z Markiem Theusem, prezesem MerCo oraz Tomaszem Kloskowskim, prezesem Portu Lotniczego w Gdańsku.

– Jestem zadowolony, że te służby, które są odpowiedzialne [za kontrolę produktów] zadziałały i że mieliśmy tego typu informację. Przypuszczam, że takie przypadki pojawiały się wcześniej i nie wiedzieliśmy o tym. 20 lat temu rozpoczęła się chemizacja na europejskim rynku. Zawsze mówię, że jeżeli mówimy o bezpieczeństwie mikrobiologicznym, chemizacja jest wskazana. Natomiast jeśli zastępujemy naturalne produkty substancjami chemicznymi, jest niedobrze – mówił Marek Theus.

Goście Radia Gdańsk tłumaczyli, że świadomość klienta zmienia nastawienia koncernów. Ludzie zaczynają czytać etykiety i dbać o własne zdrowie, ponieważ chemizacja wywołuje problemy zdrowotne i lepiej jest wydawać więcej na lepszej jakości jedzenie niż na częste wizyty u lekarzy specjalistów.

– Ja bym to podzielił. Mam dwóch młodych synów. Chemia smakuje im najbardziej. Wraz z wiekiem, inne rzeczy nam smakują. W przypadku takiej rodziny i robienia zakupów, mamy dwoistość. Rodzice dla siebie wybierają te produkty droższe, lepsze jakościowo, zwracają uwagę na tę zawartość mięsa w mięsie, natomiast dla młodych trzeba kupić zupełnie coś innego, tę chemię – przyznał Tomasz Kloskowski.

/audio/dok2/lip_24082017.mp3
Tagi: Ludzie i Pieniądze

© 2025 Radio Gdańsk

Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • Purchase JNews
  • Pre-sale Question
  • Support Forum
  • Back to Landing Page

© 2025 Radio Gdańsk

-
00:00
00:00

Kolejka odtwarzania

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00