PODCASTY Radio Gdańsk
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
PODCASTY Radio Gdańsk
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko

Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty bezpośrednio do restauracji?

2018-09-27
w GOSPODARKA
Share on FacebookShare on Twitter

Przedwczoraj Rada Ministrów przyjęła projekt trzech ustaw przedłożonych przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Projekt tworzy zachęty podatkowe dla producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem. Możliwa będzie sprzedaż żywności wytwarzanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny, w tym do sklepów, restauracji czy stołówek. To oznacza mocne skrócenie drogi do restauracji, bo do tej pory ustawa, która weszła w 2017 roku, nie pozwalała na bezpośrednią sprzedaż do lokali. Gośćmi audycji Ludzie i Pieniądze byli Piotr Górski – Gdańskie Młyny i Jerzy Irzabek – Rol-Ryż.

– Myślę, że to wyjście naprzeciwko wieloletnim postulatom przede wszystkim rolniczych związków zawodowych. Narzekały na to, że marże między producentem rolnym a ostatecznym konsumentem przede wszystkim zjadają wielkie sklepy, wielkie firmy pośredniczące w handlu – mówił Piotr Górski. – Natomiast tutaj zrobiony jest pewien wyłom w celu umożliwienia rolnikom bezpośredniej sprzedaży. Jaki to przyniesie skutek? Tego nie wiem – dodał.

Goście rozmawiali też o tym, kto powinien kontrolować jakość produktów serwowanych w restauracjach. – Rolnictwo eko czy bio jest rolnictwem certyfikowanym. I tutaj rola sprawdzenia, czy rzeczywiście dany produkt jest produkowany w oparciu o zasady eko, spoczywa na organach państwa – uważa Górski.

– Instytucje wydające certyfikaty gwarantują, że ten producent dostarcza zdrową żywność i rzeczywiście taką, jaką deklaruje na swoim opakowaniu – uważa Jerzy Irzabek. – Teraz mówimy o możliwościach, jakie stwarzają zmiany w ustawach. Większość tych restauracji, konsumentów jest w dużym mieście. Producenci są trochę oddaleni od restauracji. Pozostaje pytanie o system logistyczny transportu świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj na przykład rolnicy nie są przygotowani do wiezienia paru kilogramów. Muszą mieć mieć centra, w których będą to składować, przechowywać, żeby gwarantować tę jakość – podkreślał./audio/dok2/kom_27092018.mp3

Tagi: Ludzie i Pieniądzerolnictwo

© 2025 Radio Gdańsk

Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • Purchase JNews
  • Pre-sale Question
  • Support Forum
  • Back to Landing Page

© 2025 Radio Gdańsk

-
00:00
00:00

Kolejka odtwarzania

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00