PODCASTY Radio Gdańsk
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
PODCASTY Radio Gdańsk
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko

Już w 2023 r. na świecie zabraknie żywności? „To może być szansa dla Polski”

2017-09-01
w GOSPODARKA
Share on FacebookShare on Twitter

Już w 2023 na świecie może zabraknąć żywności. Najnowsze badania prognozują, że już za 6 lat ta wizja może stać się rzeczywistością. Na ten temat dyskutowali goście Iwony Wysockiej.

Gośćmi Iwony Wysockiej w programie Ludzie i Pieniądze byli: Zbigniew Jarecki, prezes Kaszubskiego Związku Pracodawców oraz Krzysztof Szymborski, prezes terminalu BTC Gdynia.

Według ONZ miałoby to nastąpić dopiero w 2050 roku, jednak inne badania pokazują, że może to być wcześniej, bo już w 2023 r. – To spore zaskoczenie. Myślę, że może to być szansa dla Polski. Jesteśmy dobrzy w produkcji rolnej i trzeba to wykorzystać. Natomiast mamy kilka dróg to tego, żeby to nie nastąpiło. Możemy pomóc tym krajom, podobnie jak robią to w tym momencie Chiny poprzez inwestycje w Afryce. Możemy zainwestować w takie kraje jak Pakistan czy Afganistan, zapewniając tym ludziom miejsca pracy. Prawdopodobnie wtedy zostaną w swoich krajach i będą dbali o tę produkcję rolną – mówił Zbigniew Jarecki.

– Należy pamiętać, że głód i deficyt żywności istnieją tak długo, jak istnieje ludzkość – podkreślał Krzysztof Szymborski. – Żyjemy w krajach dobrobytu i zajmujemy się rolnictwem, możemy zwiększyć produkcję rolniczą. Unia Europejska, jest przykładem tego, jak sztucznie ogranicza się  produkcję, żeby nie zachwiać ekonomią. Sztuczne hamowanie tej produkcji powinno być skończone, a produkcja rolna otwarta na kierowanie żywności do tych regionów, gdzie jest głód – dodał.

 

/audio/dok2/lip0109.mp3

 jK

 

Tagi: ekonomiażywność

© 2025 Radio Gdańsk

Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • Purchase JNews
  • Pre-sale Question
  • Support Forum
  • Back to Landing Page

© 2025 Radio Gdańsk

-
00:00
00:00

Kolejka odtwarzania

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00