PODCASTY Radio Gdańsk
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
PODCASTY Radio Gdańsk
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
Rolniczka w wielkim mieście założyła pierwsze „deli” w Trójmieście. Odwiedzamy Oficynę w Gdyni

Rolniczka w wielkim mieście założyła pierwsze „deli” w Trójmieście. Odwiedzamy Oficynę w Gdyni

2016-03-22
w HOBBY
Share on FacebookShare on Twitter

Jeszcze nie ma polskiego określenia na takie miejsce. Zofia Weiss nazywa to „deli” (od delikatessen czyli delikatesów), przynajmniej tak mówiło się w Stanach. To połączenie sklepu z lokalem gastronomicznym w którym rolnik sprzedaje produkty z własnego gospodarstwa ekologicznego. Gdyńskie „deli” nosi nazwę Oficyna. Oficynę założyła Zofia Weiss z mężem Amerykaninem. Pomysł narodził się rzeczywiście w USA gdzie małżeństwo architektów rozpoczynało swoją karierę zawodową. Oboje pracowali w Nowym Jorku w dużym biurze projektów, ale też rodzinnie byli związani ze Stanem Maine. To graniczący z Kanadą, najdalej wysunięty na północny wschód stan w USA. Jest znany ze względu na swoją scenerię – jego wybrzeże jest postrzępione i skaliste, mocno zalesiony skalisto-górski teren słynie z dzikiej przyrody i rolnictwa. To tam właśnie spotkali się z rolnictwem ekologicznym, kooperatywami i rodzinnymi małymi biznesami produkującymi zdrową żywność. Ta idea tak ich pochłonęła, że architektura poszła w odstawkę. Obydwoje zaczęli uczyć się uprawy ziemi, pochłonęła ich produkcja przetworów domowej roboty.

oficyna 3

Małżeństwo postanowiło rozpocząć swoją przygodę z rolnictwem ekologicznym w Polsce. Na Pomorzu założyli gospodarstwo „Przytoki” w którym hodują bez chemii warzywa dawnych odmian. Rok temu otworzyli w Gdyni „Oficynę” – miejsce w w którym można kupić produkty z ich gospodarstwa, przetwory z lokalnych firm wytwarzających ekologiczną żywność oraz świeże gotowe dania na wynos przygotowywane w dużej mierze z produktów pochodzących z gospodarstwa „Przytoki”. – Sami jesteśmy mieszczuchami, rozumiemy ich potrzeby – śmieje się Zofia Weiss, lato spędzamy na wsi a zimą mieszkamy w mieście. Ludzie dbają o zdrowie ale też szybkie tempo życia często nie pozwala im na zrobienie zdrowych świeżych posiłków z pełnowartościowych produktów. No i co ważne w  Oficynie można porozmawiać o tym co jest sprzedawane.

Posłuchaj audycji z Zofią Weiss
http://blogi/Raszkiewicz/herbata-deli.mp3

oficyna1

oficyna 4Zgodnie z zasadą przyjemne z pożytecznym, zeszłoroczny urlop postanowiliśmy spędzić na ekologicznej farmie cytrusów należącej do rodziny Valenziani na Sycylii. Na własne oczy zobaczyliśmy jak wygląda uprawa ekologicznych cytrusów oraz poznaliśmy wiele dawnych odmian cytryn i pomarańczy. Dowiedzieliśmy się również, że intensywny smak i czerwone przebarwienie pomarańcze z tego regionu zawdzięczają bliskości wulkanu Etna oraz chłodnym zimowym nocom. Ponadto dzięki uprzejmości właścicieli InCampagna, mieliśmy okazję zobaczyć jak zbierano, sortowano i pakowano owoce, które następnie zostały wysłane do Oficyny. Ich produkty są u nas w sprzedaży, a w naszej kuchni powstaną z nich soki, koktajle, ciasta, sałatki i marmolady. {ZE STRONY FB OFICYNY WIĘCEJ TUTAJ}

Włodzimierz Raszkiewicz
Tagi: ekologiagotowaniekuchnia

© 2025 Radio Gdańsk

Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • Purchase JNews
  • Pre-sale Question
  • Support Forum
  • Back to Landing Page

© 2025 Radio Gdańsk

-
00:00
00:00

Kolejka odtwarzania

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00