PODCASTY Radio Gdańsk
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • KATEGORIE
    • GOSPODARKA
    • HOBBY
    • INNE / ARCHIWUM
    • KULTURA
    • LUDZIE
    • NAUKA I ZDROWIE
    • PUBLICYSTYKA
    • REGION
    • REPORTAŻ I DOKUMENT
    • SPORT
  • SERIE
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
PODCASTY Radio Gdańsk
Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
Andrzej Szydłowski, Światowy Piekarz Roku w audycji „Facet na Luzie”

Andrzej Szydłowski, Światowy Piekarz Roku w audycji „Facet na Luzie”

2025-02-02
w HOBBY
Odtwarzaj
Share on FacebookShare on Twitter

Pierwszą rodzinną piekarnię w okolicach Łukowa założył jego ojciec Józef w 1945 roku. O małym Andrzeju, który kręcił się wokół piekarzy mówili, że „urodził się na bajcie”, czyli drewnianej dzierży do wyrabiania ciasta. Mimo, że jako młodzieniec chciał zostać lekarzem-chirurgiem, fizykiem i piłkarzem, ostatecznie założył własną piekarnię – i tak już zostało.

Andrzej Szydłowski to Światowy Piekarz Roku, przedsiębiorca, społecznik i jedna z bardziej znanych i szanowanych postaci na Pomorzu. W audycji „Facet na luzie” opowiadał Sławomirowi Siezieniewskiemu jak wyglądało zdobywanie produktów do piekarni w czasach PRL, czy chleb sprzed lat jest rzeczywiście lepszy niż obecnie i jakich sztuczek używają dziś piekarze, by nam smakowało.

https://radiogdansk.pl/wp-content/uploads/2025/02/facet-na-luzie-02022025.mp3

Sławomir Siezieniewski/aKa

Tagi: Andrzej Szydłowskiaudycje TLpiekarniaPomorzePRLSławomir Siezieniewski

© 2025 Radio Gdańsk

Nie znaleźliśmy żadnych wyników
Pokaż wszystko
  • Purchase JNews
  • Pre-sale Question
  • Support Forum
  • Back to Landing Page

© 2025 Radio Gdańsk

-
00:00
00:00

Kolejka odtwarzania

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00